• Home
  • Gezien in Strijen

Gezien in Strijen

Samen een straatje om

In meer dan 1000 jaar is Strijen gegroeid, van de kaart geveegd, opnieuw opgebouwd en weer gegroeid. In de vorige eeuw kreeg Strijen uiteindelijk zijn huidige uitstraling met het centrum als hart, met daaromheen de woonwijken en aan de buitenrand de industrie. Het aantal straten groeide daarbij naar het huidige aantal, waarvan de meeste bestraat met klinkers en een klein gedeelte werd geasfalteerd.

 

Sinds 1851 is het wettelijk vastgesteld dat de straatnaam officieel geregistreerd wordt. Voor die tijd waren er weliswaar straatnamen, maar die stonden niet geregistreerd, en sommige straten in kleine dorpen hadden gewoon geen naam nodig omdat er slechts een paar huizen stonden. Na 1851 moest een straat een naam hebben. Deze straatnaam werd bepaald door het college van Burgemeester en Wethouders, net zoals dat heden ten dage gebeurt. Veelal werden de vaak al ingeburgerde straatnamen gekozen voor de overzichtelijkheid.

Lees meer

De Albert-, Pieters-, Leendertspolder wordt Oeverlanden Hollands Diep

Naast Strijen-Sas, aan de meest zuidelijke kant van de Gemeente Strijen, ligt de Albert-, Pieters-, Leendertspolder, ofwel de APL Polder. Deze buitendijkse polder wordt door de Buitendijk in het noorden en de gorzen in het zuiden afgeschermd. Vóór de St. Elisabethsvloed van 1421 was er nog geen sprake van een polder, maar was het een moerasgebied wat behoorde tot de Heerlijkheid Strijen.

 

Tijdens de storm rond 19 november 1421 brak de dijk bij Strijen door als gevolg van een hoge waterstand door overvloedige regen in de voorgaande weken tezamen met achterstallig dijkonderhoud door de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. Hierdoor werd de Groote Waard doormidden gesplitst door een nieuwe waterweg, die wij nu kennen als het Hollands Diep. De slikpolder was na het ontstaan van het Hollands Diep een onderdeel van het estuarium van de delta van de Rijn en de Maas.

Lees meer

Sporten in Strijen

Voor zo’n kleine gemeente als Strijen is er een verrassende hoeveelheid aan sporten die uitgeoefend kunnen worden. Natuurlijk is de voetbalvereniging één van de grootste clubs die er binnen de gemeentegrens is. Een groot aantal leden, voldoende sponsors en een wekelijkse berichtgeving in de streekkranten zorgen er voor dat de voetbalvereniging een bloeiende vereniging is, met een mooie aanwas van nieuwe leden.

 

Er zijn echter ook nog andere verenigingen met mensen die met veel liefde hun eigen sport beoefenen. Een aantal van deze verenigingen willen wij graag aan u voorstellen. Zo is daar de schietvereniging , de badmintonvereniging, de jeu-des-boulesvereniging, en de golf club, waar u ook als bezoeker een balletje kunt slaan.

Lees meer

Eten in Strijen

Strijen en Strijen-Sas bieden een grote variatie aan restaurants waar je goed kunt eten. Om u alvast te laten ‘proeven’ van wat er binnen de Strijense gemeentegrens mogelijk is volgt er nu een eerste kennismaking.

 

Herberg ‘Het Wapen van Strijen’
Aan de Molenstraat, als stralend middelpunt in het centrum van Strijen, staat de herberg ‘Het Wapen van Strijen. Het pand heeft een onmiskenbaar authentieke uitstraling die zo goed past in de historische kern. Aan de binnenzijde gaat deze sfeer verder met de prachtige betegelde entree. Eénmaal binnen heeft u de keuze: gaat u rechtsaf, dan loopt u een gezellig bruin café binnen. Aan de linkerkant is het sfeervolle restaurantgedeelte met voldoende tafels. De kaart is eenvoudig, maar de kracht van ‘Het Wapen van Strijen’ ligt hem in de kwaliteit. Die is bijzonder goed en zeer betaalbaar, waardoor u aan het einde van de avond tevreden weer naar buiten zult stappen.

Lees meer

Gerechten uit Strijen

Het unieke van Strijen is dat er zo veel specialisten zitten op zo’n compact centrum. Dat maakt het dorp bij uitstek geschikt voor de culinaire lekkerbek. Strijen ligt ook nog eens in het gebied met de beste aardappels van Nederland. En wat te denken van de groenten en fruit van de biologische boerderij Landzicht? Strijen is dus een dorp waar de beste kwaliteit voorhanden is: gewoon bij de lokale specialist. Met behulp van een boodschappenbriefje laten wij u Strijen van een culinaire kant zien. Een gewoon recept krijgt dat extra beetje meer door het gebruik van verse producten uit onze streek of de directe omgeving daarvan. Voor de bereiding gaan we uit van geduld en liefde, net zoals onze akkerbouwers dat doen wanneer ze hun akkers vullen met zaai- en pootgoed.

 

Voor de recepten zijn we er van uit gegaan dat de belangrijkste specerijen en kruiden gewoon in uw keukenkastje staan. Waar mogelijk hebben we de bij de belangrijkste ingrediënten vermeld waar deze gekocht kunnen worden. Natuurlijk bij de lokale winkelier. En dat is nu precies datgene wat onze recepten zo lekker maakt. Dat, en natuurlijk het allerbelangrijkste ingrediënt, wat u helemaal zelf toevoegt en waar er nooit teveel van in kan zitten: uw eigen liefde!

Lees meer

Poll: Moet de bestrating in de Kerkstraat zo snel mogelijk verbeterd worden?

Het bestuur van de BIZ Stichting “Strien graag gezien!!” is druk doende met het steeds aantrekkelijker maken van (het centrum van) Strijen. Aantrekkelijker voor bewoners, bezoekers en voor bedrijven. Ze zetten zich niet alleen in voor leuke, verrassende, activiteiten, zoals de goed bezochte en altijd gezellige markten (voorjaar, zomer, herfst en winter),maar bijvoorbeeld ook voor de Sinterklaas intocht. 


Bij een aantrekkelijk centrum hoort natuurlijk een goede bereikbaarheid. Het bestuur van de BIZ Stichting “Strien graag gezien!!” krijgt helaas heel veel klachten over de ‘bestrating’  van de Kerkstraat. Met name voor mensen die wat slechter ter been zijn levert het ongewenste (soms zelfs gevaarlijke) situaties op.

Het bestuur van de BIZ Stichting “Strien graag gezien!!” heeft deze ‘klacht’ 
uiteraard besproken met hun contactpersonen bij de Gemeente Hoeksche Waard. Naar aanleiding daarvan heeft er een ‘technische schouw’  plaatsgevonden. Maar men heeft besloten dat er op korte termijn geen aanpassingen zullen worden gedaan en dat dit zal gebeuren tijdens een volgend ‘groot onderhoud’. Dat kan nog jaren duren.

Het bestuur van de BIZ Stichting “Strien graag gezien!!” is het daarmee niet mee eens en will hierop een officieel verzoek indienen om de bestrating in de Kerkstraat op korte termijn aan te pakken!

Om dit verzoek meer kracht bij te zetten, wil de BIZ Stichting “Strien graag gezien!!  zoveel mogelijk mensen vragen dit verzoek te ‘ondersteunen’!! Ook zal de stichting binnenkort bij alle bedrijven in de BIZ-zone langskomen voor een handtekeningen actie, maar vragen ze u ook de poll in te vullen op de website van Strijen Info 

 

Gemaakt met door Schot Marketing & Communicatie